Ekologický úklid v domácnosti III., Alena Gajdušková

V posledním úklidovém dílu se seznámíme s využitím tzv.“měkkých chemikálií“, bezpečných chemických látek, které běžně míváme doma. Je to například kyselina octová nebo hydrogenuhličitan sodný. Ale pro výrobu nezávadných čistících prostředků můžeme sáhnout i do kuchyňských zásob nebo do špajzky!

Jak tedy na to? A co konkrétního ze špajzky můžeme použít?

Třeba citrón: půlkou citrónu vydrhneme vanu a pak opláchneme, vodovodní kohoutky potíráme buď čistou šťávou nebo vymačkanou půlkou citrónu, tak odstraníme vodní kámen a kohoutky se zase budu lesknout.

Do vymačkaného citrónu nasypeme sůl a takto připravenou kůrou čistíme předměty z mosazi. Měděné nádobí naopak vyčistíme citrónovou šťávou smíchanou se s jedlou sodou. Citrónová šťáva bělí špinavé ruce, dřevěná prkénka, spolu se solí také mramor. Mramor očistíme šťávou se solí, pak omyjeme vodou a nakonec přeleštíme hadříkem namočeným v lněném oleji.

Citrónovou šťávu, nejlépe z citrónu nahnilého, můžeme nakapat i do mravenčí cestičky na podlaze.

Syrová cibule odstraní skvrny od rzi na textiliích, stačí jí skvrny potírat a nasytit její šťávou a pak textil namočit do studené vody. Také pomocí cibule vyčistíme připálený hliníkový hrnec. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se lžící soli povaříme deset minut v půl litru vody. Tento roztok nalijeme do připálené nádoby a necháme alespoň hodinu odstát.

Pomocí obyčejné brambory naleštíme zrcadlo. Rozkrojenou bramborou potřeme celou plochu zrcadla a pak vyleštíme jelenicí. Bramborový škrob pomůže vyleštit i okenní tabule (viz první díl o ekologickém úklidu).

Ricinový olej: popraskané kožené předměty ošetříme ricinovýmolejem, který naneseme na předmět, potíráme hadříkem nebo rukou, necháme vsáknout 2x za sebou. Kůže bude opět pružná. Mimochodem, ricinový olej tuto skvělou službu prokáže i naší pokožce, zejména zhrublé a ekzématické. Lepší je ricinový olej před použitím nahřát, je velmi hustý a proto se špatně vstřebává. Další běžnou součástí moučníků, kterou využijeme i jinak, je hydrogen uhličitan sodný - jedlá soda, nebo také soda bicarbona. Pomůže odstranit mastnotu z digestoře, nebo sporáku: sodu nasypeme buď na mokrý hadřík, nebo rovnou na znečištěný povrch, rozetřeme a necháme několik minut působit. Dočistíme horkou vodou. Mastnou pánev vyčistí směs sody (1 polévková lžíce) a citrónové šťávy (2 polévkové lžíce). Pánev směsí vytřeme a opláchneme teplou vodou. Při hloubkové očistě sporáku můžeme využít čistících schopností sody a vymýt řádně také vnitřek trouby: na dno a stěny trouby naneseme kašičku z vody (1 díl) a jedlé sody (3 díly), necháme působit alespoň hodinu, nejlépe přes noc a druhý den vydrhneme a omyjeme vodou.

 Soda nasypaná do mističky a vložená do ledničky odstraňuje zápach. Pastou z jedlé sody a citrónové šťávy vybělíme spáry mezi dlaždičkami. Naneseme, necháme působit několik minut a vydrhneme kartáčem. Rýhy na varné desce vyčistíme tak, že ji mírně zahřejeme, nasypeme jedou sodu, chvíli necháme působit a pak otřeme vlhkým hadříkem

 

Živočišné uhlí přidané do misky s vodou se postará o eliminaci zápachu v ledničce. Kuchyňská sůl má antibakteriální účinky. V solném roztoku (na 500 ml 3 lžičky soli) namočíme na dvacet minut ovoce nebo zeleninu, působí proti parazitům a bakteriím. Ve slané vodě desinfikujeme i dřevěné krájecí prkénko.

Olivový olej není jen k jídlu:smíchaný s citrónovou šťávou vetřený do dřeva ho vyživí a dřevo  má krásný lesk. Šetrně vetřený do pokožky rukou, odstraňuje zbytky barvy po malování. Necháme chvíli působit a pak už jen omyjeme mýdlovou vodou.Olivový olej jepřírodní mazivo na vrzající panty, řetěz kola,oživuje čalounění a jiné výrobky z kůže, zacelí na ní drobné škrábance  a trhlinky, nanesený na navlhčený kosmetický tampón odstraňuje make-up.

Uhličitan sodný je známý také jako soda na praní. Lépe se pracuje s jeho práškovou formou. Silně odmašťuje a změkčuje vodu, může se přidávat do vody při namáčení prádla v množství 1 polévkovou lžíci práškové, nebo 2 lžíce krystalické sody. Dále čistí mastné sporáky, trouby, použití je stejné jako u sody bicarbony. Protože soda odmastí nejen špinavý sporák, ale i pokožku našich rukou, je vhodné po práci ruce ošetřit mastným krémem. A pozor, tato soda je dráždivá, takže kdyby nám voda se sodou cákla do oka, je třeba postižené oko ihned vymýt čistou vodou.

Kyselina octová (8% kvasný lihový ocet): přidáme-li ocet do běžného přípravku na nádobí, usnadníme odmašťování nádobí, dále působí proti plísním,  bělí spáry mezi dlaždičkami, leští zrcadla, odstraňuje usazeniny ve wc míse, změkčuje prádlo, uvolňuje ucpané odpady, odstraňuje nečistoty z myčky, vodní kámen z praček, vodovodních baterií, sprch…. Používáme stejně jako octový čistič Ringo, o jehož použití jsem psala ve druhém díle úklidového seriálu. O kyselině octové platí to samé co o uhličitanu sodném: při zasazení citlivých částí těla, zejména oka, ihned vymýt studenou vodou.

Kyselina citrónová, kterou mnohé hospodyňky používají jako regulátor kyselosti při výrobě marmelád, nám hravě vybělí spáry, odstraní vodní kámen z rychlovarných konvic i překapávačů kávy: konvici nebo překapávač naplníme vodou téměř do maxima, přidáme tři lžíce kyseliny citrónové (do kávovaru čistící roztok připravíme předem). V konvici necháme vodu povařit a pak stát přibližně jednu hodinu, překapávač vypneme poté, co ze zásobníku ubyla polovina vody. Opět necháme působit asi hodinku, pak opět zapneme a necháme vše překapat. Poté naplníme zásobník čistou vodou a opět necháme celý obsah překapat. Pak je kávovar připraven k použití.

Mletý vápenec nebo plavená křída tvoří abrasivní složku doma vyrobených čistících krémů na vany, dlaždičky a umyvadla.

    Nerezový dřez naleštíme pastou z plavené křídy a octa a nakonec opláchneme.

Ucpaný kuchyňský odpad protáhneme horkou vodou, ve které jsme vařili těstoviny nebo brambory. Pokud je více ucpaný, do odpadu nejprve nasypeme jedlou sodu (2 polévkové lžíce). Ta pomáhá i proti zápachu z odpadu.

Další možností jak pročistit odpad, je nasypanou sodu zalít horkým octem a nechat působit asi 30 minut.

Připálený hrnec vyčistíme tak, že do něj nalijeme horkou vodu – podle velikosti, aby byla ponořená znečištěná místa a přidáme 1 polévkovou lžíci sody bicarbony. Povaříme a necháme několik hodin odmočit. Pak připáleninu odstraníme.

Aby se zrcadlo nezamžívalo, smícháme si bílý vinný ocet a několik kapek eukalyptového esenciálního oleje. Pomocí rozprašovače nastříkáme na zrcadlo a rozetřeme suchým hadříkem.

Dlaždičky naleštíme roztokem vody s příměsí citrónové šťávy a jedlé sody. Omyjeme je a vyleštíme do sucha.

Přípravek do myček na nádobí:

1 lžička jedlé sody do dvířek na tabletu

kuchyňskou sůl v tabletách nasypat do otvoru na regenerační sůl

5% roztok kyseliny citrónové (500 ml vody, 25 g kyseliny citronové) 20 ml do otvoru na leštidlo

pro extra lesk 2 lžíce kyseliny citrónové před zapnutím myčky rozhodit na dno myčky

Tento způsob skvěle poslouží, pokud doma dojde mycí prostředek do myčky, ale dlužno přiznat, že lepšího výsledku dosáhneme koupenými ekologickými tabletami.

Mycí krém na sporák:

250 ml vody, 10 lžic octa, 6 lžic plavené křídy nebo jemného vápence, půl lžičky glycerínu a 1 lžička mazlavého mýdla nebo jeleního slizu.

Smícháme mýdlo, glycerín a ocet, přilijeme horkou vodu a nakonec vmícháme křídu. Uchováme ve vhodné nádobě.

 Alena Gajdušková www.pozemskazahrada.webnode.cz

Co je permakultura

Permakultura je…

  • Zdravý selský rozum a cit aplikovaný v praxi
  • Systém designu založený na ekologických principech
  • Umění vytvářet navzájem prospěšné vztahy
  • Vytváření trvale udržitelných systémů na základě spolupráce s přírodou.

Permakultura je založena na pozorování a využívání přírodních koloběhů, vazeb a vztahů k designování všeho, co potřebujeme k životu: účinné a zdravé produkce potravin, bydlení, systémů poskytujících energii i samotných lidských komunit. Cílem je vyšší kvalita života, který by byl provázaný s prostředím a šetrný vůči přírodě. Permakultura využívá starobylé tradiční postupy, stejně jako moderní technologie a poznatky současné vědy. Více

Licence

Obsah tohoto webu podléhá Creative commons licenci ve variantě by-nc-nd v4.0.

To znamená, že budeme rádi, pokud budete obsah šířit dál. Nesmíte jej však použít ke komerčním účelům, nesmíte do něj zasahovat a musíte vždy uvést jako autora organizaci Permakultura (CS) a připojit poučení o by-nc-nd v4.0 licenci.

Více o licencích Creative commons najdete na českém webu Creative commons Česká republika.

Permakultura (CS), z. s.

Náš spolek má dlouhou tradici (založen 1996) a je součástí širokého mezinárodního permakulturního hnutí. Pořádáme mezinárodně uznávané kurzy permakulturního designu (PDC – Permaculture Design Certificate) a další specializované kurzy, viz akademiepermakultury.cz. Naším hlavním cílem je sdílení zkušeností a šíření informací o permakultuře ve středoevropských podmínkách. Více

Kontakty

Podpořili nás