Akce ŠALINA a první semínkovna v Brně

Ve čtvrtek 5. ledna 2017 uspořádala Permakultura (CS) v Brně odpolední a podvečerní happening – a ukázalo se, že v brněnské komunitě permakulturníků a spřízněných duší to opravdu žije!

Všechno začalo nápadem šéfredaktora naší edice Klíč k soběstačnosti Radima Kotaly, že bychom mohli využít projektu brněnského dopravního podniku „Galerijní tramvaj“. Ten spočívá v tom, že neziskovky dostávají zdarma možnost vyzdobit si na dobu jednoho měsíce tramvaj svými letáky, polepy a různou propagací. A zrovna měli volný leden 2017!

Naše grafička Markéta Grimová tedy spojila síly s několika našimi radními v čele s Katkou Horáčkovou a v šibeničním termínu vymyslely sady originálně graficky pojatých letáků a informačních materiálů, které Radim s přítelkyní umístili do šaliny nad okna. Všechno doplnilo velkých několik kruhových polepů na vnější „kabátek“ šaliny. (Tedy Brňáci sami používají slovo tramvaj, ale nám Pražákům se výraz šalina tak líbí, že to prostě musela být šalina. – Mimochodem, našla jsem, že tento podivný výraz kdysi vznikl stažením „elektrische Linie“.)

Přifaření semínkovny

V radě Permakultury (CS) nám přišlo líto promarnit takovou šanci a nespojit ji s nějakým, jak se říká česky, eventem. Trojice Katka, Dáša a já se tedy rozhodla vyrazit na jeden den do Brna, „něco“ tam uspořádat, vyprovokovat setkání brněnských permakulturníků s příznivci ekologie a alternativního životního stylu a upozornit na to, že permakultura v Brně pořád žije. (Permakultura má totiž speciálně v Brně velkou tradici, české permakulturní hnutí tady v devadesátých letech vzniklo a vzkvétalo především v okruhu pedagogů Lipky a Mendelovy univerzity.)

Radim nás upozornil, že pro novináře by bylo dobré vymyslet něco chytlavějšího než galerijní šalinu, na které konečně není (pro Brňáky) nic tak zvláštního. Vzhledem k roční době padla volba na semínkovnu – pohledem na web seminkovny.wordpress.com jsem totiž zjistila neuvěřitelný fakt, že Brno ještě nemá žádnou semínkovnu! I když na jižní Moravě jich už několik fungovalo v jiných místech. Zároveň nám Radim domluvil prostory v sympaticky alternativní kavárně Tři ocásci, která se báječně hodí pro tiskovou konferenci a setkání s fanoušky permakultury.

Katka s Dášou se toho chopily, připravily dvě krásně vyzdobené krabice s instrukcemi, spoustu semínek a pytlíků a domluvily, že jedna semínkovna bude umístěna přímo U tří ocásků, druhá v obchodě ekologického sdružení Veronika na Panské ulici. Zbývalo už jen sezvat lidi a připravit tiskové materiály.

Setkání u Tří ocásků

Všechno proběhlo nádherně, Brno má zaslouženou pověst, že místní komunita (včetně té ekologické) je tu soudržnější než v Praze a lidé o náš „event“ jevili opravdu živý zájem. Nejdřív jsme hodinku mrzli u „naší“ šaliny na odstavné koleji na Komenského náměstí, lidé chodili dovnitř, prohlíželi si informační materiály, vyptávali se a došlo i na křest šaliny lahví čaje maté. Křtili jedna z brněnských zakladatelek Permaultury (CS) Dana Kellnerová a jeden z našich nejzasloužilejších členů Mojmír Vlašín.

Pak nás šalina odvezla kus cesty ke Třem ocáskům, kde na nás čekalo veganské občerstvení a postupně se sešli posluchači, kteří prostor kavárny úplně zaplnili. Panovala báječná atmosféra, všichni s velkým zájmem poslouchali vzpomínky na začátky permakulturního hnutí, které začínalo dokonce v jedné společné organizaci se Slováky. Na místo dorazila i Marianna Holušová, která od počátku se svým mužem Čestmírem učila permakulturní kurzy. Pak Katka představila myšlenku uchovávání semínek jako takovou a koncept semínkoven zvlášť, a nakonec přispěl Mojmír svou osvětou o podpoře volně žijících živáčků na pozemku. Lidé diskutovali, vyptávali se a objevili se tu i novináři ze dvou deníků a z rozhlasu, a druhý den jsme skutečně objevili v novinách dva články o tom, že Brno má konečně také semínkovnu! Hurá!

Akce se protáhla do večera, přešla ve volnou zábavu a všichni vespolek jsme si říkali, že by bylo príma v Brně občas uspořádat nějaké obdobné setkání – třeba zase U tří ocásků.

Tak pokud se ocitnete během ledna v Brně, vyhlížejte naši šalinu! Má evidenční číslo 1033 a je každý den nasazována jinde. Její trasu v určitý den lze vyhledat zde:   http://iris.bmhd.cz/

Článek v brněnském Deníku je tady: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/diky-seminkovne-mohou-brnane-zasit-i-divoka-rajcata-20170106.html