Regionální Permakulturní Centra

Regionální permakulturní centra: místa inspirace a spojení s přírodou

Permakultura je cesta k udržitelnému a harmonickému životu v souladu s přírodou. Permakulturní projekty, které možná znáte, jsou konkrétními příklady toho, jak tuto filozofii uvádíme do praxe – od zahradních projektů až po komunitní iniciativy. Nyní přicházíme s něčím novým a přelomovým: zakládáme  Regionální permakulturní centra (RPC). 

Co je Regionální permakulturní centrum a čím se liší od klasického permakulturního projektu ? Zatímco permakulturní projekty se zaměřují na praktické využití principů permakultury v konkrétním místě a kontextu, RPC nabízejí něco navíc – jsou to živé prostory, které se častěji otevírají veřejnosti. Jejich cílem je inspirovat, vzdělávat a propojovat lidi, kteří hledají hlubší vztah s přírodou a chtějí se naučit žít udržitelněji.

V RPC se můžete setkat s lidmi, kteří sdílejí vaši vášeň pro udržitelný životní styl, ať už jste začátečníci nebo pokročilí permakulturní nadšenci.  Centra hostí workshopy, semináře, přednášky a živé ukázky toho, jak můžete i vy přinést více přírody do svého života, ať už bydlíte ve městě nebo na venkově. Všechna tato místa jsou ukázkou permakulturního přístupu, který můžete vidět v praxi, osahat si jej a získat cenné rady a zkušenosti. Na mnoha z nich můžete sami přiložit ruce k dílu a na některých můžete zakoupit publikace z naší edice Klíče k soběstačnosti.

RPC najdete mezi projekty na Mapě ukázkových permakulturních projektů označené modrou barvou a pro jednoduchost jsme vybrali prvních 7 z nich:


Cíle RPC jsou: šířit povědomí o permakultuře, inspirovat lidi k pozitivním změnám v jejich životě a vytvořit komunitu, která spolupracuje na udržitelné budoucnosti. 

Přidejte se k nám, navštivte Permakulturní regionální centra ve vašem okolí a nechte se nadchnout k životu v souladu s přírodou.

Permakultura není jen o zahradách – je to způsob myšlení a života. A Permakulturní regionální centra jsou místa, kde tento způsob života můžete zažít na vlastní kůži.