Buš i Les, Bošilec

Kulturní vsuvka: znáte tu písničku Na tom Bošileckým mostku? tak tady se to děje !! Tohle místo v kraji Třeboňských rybníků má svoje kouzlo na zemi i nad hlavou - vedle špačků, kosů a skřivanů tu uslyšíte husy a kachny, a uvidíte káňata a spoustu volavek. Propojuje výhody vodního-lesního-polního a leteckého ptačího nebe a rosa tu bývá tak pravidelně, že se v ní dá každé ráno koupat!

Tato zahrada o rozloze 8000 m2 se nachází na konci vesnice a navazuje na rodinný statek se stodolou ve vsi Bošilec. Pozemek je rovinatý s výhledem na obrovský rybník Horusický a okolní polní pozemky, které jednou čeká využití v podobě agrolesnických postupů, už na podzim 2024 se permakulturní pozemky rozrostou na celkem 2 ha.

První výsadby proběhly v roce 2017 živým plotem z keřů v jednotlivých oplocenkách, s výběrem bobulí pro lidi i pro ptáky. Po oplocení celého pozemku začínají sloužit i jako větrolam. Porost mezi keři se seká mozaikovitě s ohledem na to, aby stále něco kvetlo a kompostuje se na několika místech.

Ústředním bodem pozemku jsou zajisté jezírka, vyhloubená před rokem a osetá směsí jednoletých i vytrvalých rostlin pro včely a další opylovače. Skupiny s výsadbami pro včely jsou tu na několika místech, protože tady se včelaří přirozeným způsobem – tedy nakrmit včely různorodou pastvou pylu i nektaru, odebrat včelám jen tolik, aby si i včelař zamlsal a nechat jim dostatek medové zásoby na zimu, aby přečkaly všechno možné počasí. Domácí Dáša má zatím neregistrovanou značku „DášMed“ :§)

Zeleninové záhony jsou účelně seřazené blízko sebe a u nádob na vodu, a postupně se vrství metodou bezorebnou, tedy sendvičovou, tedy no-dig. Na hromadách kompostu se pěstují dýně, drobnější zelenina se střídá a kombinuje v polykulturách.

Bydlí tu Dáša s Terkou a jejich psice a občasní návštěvníci, indiční běžci a brzy i další drůbež a kočky. Domeček na kolečkách má vedle sebe malou kořenovou čistírnu šedé vody, toaleta je separační kompostovací, tedy suchá. Nářadí a vše potřebné je ubytováno v kontejneru a tak se tu s místem hospodaří velice efektivně.

Od podzimu 2024 je Buš i Les Regionálním Permakulturním Centrem – RPC Regionální Permakulturní Centra.