Zvlčelá farma

Zvlčelá farma je rodinná zahrada se zelinářskou produkcí v areálu bývalého zámku Vlčice.

Zahrada o rozloze 4300 m2 se nachází v podhůří Rychlebských hor a byla založena v roce 2017 s cílem znovu oživit a zvelebit chátrající místo s bohatou historií bývalé zámecké zahrady. Původní náletové dřeviny a vysoké kopřivy nahrazují  zeleninové záhony se smíšenými kulturami, které tvoří většinu plochy celého pozemku. Zhruba dvě políčka o rozloze 500m2 jsou přetvořena na záhony pro intenzivnější pěstování s bezorebným přístupem. Původní vizí bylo, jak získat potřebné dovednosti k samozásobitelství, tak využít případné přebytky ke gastronomickému zpracování, prodeji či sdílení s místní komunitou. Stejně tak i motivací je život v souladu s přírodou, se sebou a zdokonalování se v oblastech hospodaření se zdroji a energií.

Na první pohled je patrný etický přístup ke zdrojům, zejména péče o půdu a péče o diverzitu. Jakub využívá postupů regenerativního zemědělství, samozřejmostí je bezorebný způsob pěstování, využívání meziplodin, zeleného hnojení, kompostování, mulčování a doprovodných ochranných rostlin. Pozornost je věnována i mikrobiálnímu oživení a mineralizaci půdy. Vyrábí se zde i vlastní biouhel. K regulaci slimáků slouží indičtí běžci, kteří obývají stinné a vlhké místo zahrady pod vzrostlými stromy zámeckého parku, jež není vhodné k pěstování. 

Poctivý přístup v neustálém pozorování a přehodnocování designu vedl nejen k přemístění zvířat, ale i k výsadbě nárazníkové ochranné zóny z jedlých keřů, trvalek a bylin, lemující zeleninové záhony a zároveň poskytující rotační pastvu kachnám. Díky domluvě s majitelem okolních budov se k zálivce využívá dešťová voda jímaná ze střech. Na pozemku je i několik původních starých ovocných stromů a zbytky bývalé oranžerie. Ostatní struktury, jako např. jezírko, dosud čekají na realizaci. Zahradník Jakub Ivan je otevřený sdílet své zkušenosti a dovednosti i přijmout dobrovolníky nebo případné brigádníky. Příležitostně se zde konají i akce pro veřejnost nebo místní komunitu.

Na místě v tuto chvíli nikdo trvale nebydlí, avšak v budoucnu je to v plánu. Je zde již přistaven mobilheim čekající na zateplení a další úpravy, které umožní zázemí.

Zajímavostí je firma zabývající se pěstováním a zpracováním konopí, která sídlí na druhé polovině zámeckého pozemku.