kurz PERMAKULTURNÍ ZAHRADA a OSIVO
Praktický kurz zaměřený na zakládání zahrady a osivaření v malé zahradě, určený pro začátečníky i pokročilé zahradníky.
Sejdeme se na zahradě, která byla založena jako JEDLÁ , BYLINKOVÁ, částečně LESNÍ , PERMAKULTURNÍ a UŽITKOVÁ , KRÁSNÁ, PRODUKČNÍ a VÝUKOVÁ již před 11 lety 🙂 celý tento proces společně prozkoumáme.
Pěstování zdravého jídla začíná u zdravého osiva a umění napěstovat si vlastní osivo patří k základním znalostem v systému trvale udržitelného pěstování.
Dozvíme se …
- jak naplánovat zahradu podle toho, co od ní očekáváte;
- projdeme si proces permakulturního designu v praxi;
- koloběh živin v půdě a v zahradě;
- o důležitosti krajových odrůd zeleniny i ovoce;
- jak zamezit nechtěnému sprášení a jak udržet čistotu odrůd,
- jak a kdy osivo správně sbírat;
- jak a proč ho čistit, sušit a jak uchovávat, aby si udrželo svou klíčivost;
Během praktického kurzu budeme sbírat osivo přímo z dozrávajících rostlin v zahradě. Některé si budete moci i odvézt, když ho poznáte 🙂
Budete mít možnost prohlédnout si knihovnu doporučené literatury, v nabídce budou také publikace, které vydala Permakultura CS, a také osivo z místní zahrady.
Podíváme se také na zahradní podzimní práce v permakulturní zahradě, kompostování, kadibudky, plodící keře a stromy v jedlé lesní zahradě… a cokoliv přinesou účastníci jako svoje otázky.
Cena kurzu: 3200 Kč (platba předem při přihlášení)
Místo konání: zahrady a učebny Nobilis Tilia, Vlčí Hora 147, 40746, Krásná Lípa, www.nobilis.cz
Rozvrh: Sobota 10 – 18 hodin, Neděle 9 – 15 hodin
Lektorkou kurzu je Katka Horáčková, www.permajoga.cz
Katka jako dlouholetá cestující permakulturistka hostuje kurzy zaměřené na zakládání zahrad, permakulturní design, uchovávání osiva, zpracování bylin podle ajurvédských tradic a zdravé vaření – a nejraději vaří z toho, co roste samo. V roce 2011 spoluzaložila zahradu na Vlčí Hoře a od té doby se tam pravidelně vyskytuje.
V současné době je předsedkyní spolku www.PermakulturaCS.cz a také koordinuje www.akademiepermakultury.cz.