Máme dvě nové držitelky diplomu DAPD !

Po mnohaleté pauze se v sobotu 25. ledna 2020 staly držitelkami Diplomu aplikovaného permakulturního designu Denisa Tomášková a Alena Kopřiva Chadová.

DAPD – diplom aplikovaného permakulturního designu – mohou získat absolventi Úplného kurzu permakulturního designu (PDC), kteří pak nějakou dobu v permakultuře působí, samostatně designují a přejí si přitom sdílet zkušenosti a nápady s ostatními. Na cestě k DAPD uchazeči obvykle pomáhá tutor – školitel, který čerstvému absolventovi PDC pomáhá získávat jistotu v designování a přispívá mu radami. Zkušení designéři mohou zvolit takzvanou rychlou cestou, kdy dají samostatně dohromady desítku svých projektů, vytvoří z nich portfolio a to předloží svým kolegům – držitelům diplomu DAPD, absolventům PDC i ostatním. A právě tuhle rychlou cestu obě uchazečky zvolily.

Pokud se chcete o cestě k diplomu dovědět víc nebo o ní uvažujete, potřebné informace najdete zde: https://akademiepermakultury.cz/cesta-k-diplomu

Obrovská inspirace pro ostatní

V sobotu 25. ledna se na Toulcově dvoře konala valná hromada spolku Permakultura (CS). Během dopoledne jsme bleskově probrali veškerou agendu (no, naše rada bude muset spoustu věcí teprve vyjednat a rozhodnout, ale snad jsme pro přítomné členy zvládli zmapovat, co děláme a co řešíme…), a odpoledne přišly na řadu obhajoby.

Účast permakulturního publika byla hojná, asi 20 lidí, v klubovně Zátiší jen tak tak že nám stačily židle. Obě uchazečky mají už na kontě spoustu projektů v pestré škále od velkých pozemků přes malé zahrádky až po bydlení a sociální projekty, a tak jim stačilo vybrat ty nejzajímavější, vyhledat v šuplíkách fotky a dát dohromady prezentace. Obě byly velmi krásné, a současně bylo znát trochu odlišné zaměření Denisy a Áji. U Denisy převažovaly pozemkové designy, mnohdy velkorysé, a řekla bych, že převažovalo téma zadržování vody v krajině, i když jsme viděli i starší projekt Transition Town Boskovice. Myslím, že si tyhle projekty rádi prohlédnou a načerpají tu velmi konkrétní představy o tom, jak vypadá permakulturní design v praxi, všichni permakulturníci, ale nejvíc ti, kteří prošli Denisinými kurzy.

U Áji byla zase znát neúnavná snaha síťovat spřízněné duše v kraji, kde vyrůstala a má rodinné kořeny a zázemí, takže si nejen permakulturně upravila vlastní dům i zahradu, ale zřídila si doma i špajzku – potravinovou banku – od které mají klíče sousedé, půjčuje sousedům záhony, a k tomu jako hlavní tahoun vytvořila komunitní Bohumila zahradu a založila semínkovnu v Kolovratech. Nově vyučuje v lesním dětském klubu V Hájence a zase už tady uvažuje o založení komunitní zahrady… Pokud chcete tato místa virtuálně nebo doopravdy navštívit, je to možné: dům Kopřivových v Uhříněvsi, Bohumila zahradu i dětský klub V Hájence najdete v naší Mapě permakulturních projektů ČR na tomto webu.

O Denisiných aktivitách zjistíte víc na jejím webu www.cepei.cz a o tom, co dělají Kopřivovi, zase na www.koprivakopriva.cz.

Obě portfolia budou brzy vyvěšena na webu www.akademiepermakultury.cz, dole na stránce, takže z nich budete moci čerpat inspiraci.

Z „první vlny“ nositelů DPD (Diplom permakulturního designu – tehdy chybělo písmenko A) přijela Dana Křivánková, sice jen na chvíli, ale bylo to moc milé a i ona se nad oběma kandidátkami rozplývala chválou.

Osobně mám ze dvou nových držitelek DAPD nesmírnou radost – možná by se tenhle diplomový program rozvinul i bez mého pošťuchování, ale asi by to trvalo déle. Pokládám to za úspěch své metody „vytrvalého moření“, kdy si něco umanu, připomínám to a nechávám inkubovat, až se časem zadaří a ono se to ujme a rozvine. Své britské DAPD jsem dělala v letech 2015-2018, s úmyslem rozjet tady v ČR znovu po letech tenhle program. Možná – když jsem si s tím dala takovou námahu – to ode mě bylo trochu i citové vydírání, kterému citlivější povahy neodolaly. A povedlo se!

Pro předání diplomů jsme s Katkou Horáčkovou vyvinuly speciální rituál, který zahrnoval i překvapení – veganský dort Jitky Novákové, drobné dárky, a jako zlatý hřeb pasování držitelek diplomu násadou od vidlí 🙂

Večer jsme šly do hospody ty diplomy oslavit – ale jen já s Ivanou Mertovou, protože ostatní buď sklátilo nachlazení, nebo spěchali domů ke svým rodinám, nebo obojí… tak jsme si na zdraví a úspěchy oslavenkyň přiťukly svijanským pivem a přejeme jim hodně štěstí a pohody v jejich dalších projektech!

Album fotek z valné hromady a z předávání diplomů DAPD: https://www.zonerama.com/PermakulturaCS/Album/5959920