Ekologický úklid v domácnosti II.

Alena Gajduškobá

V druhém dílu, který se také věnuje šetrnému úklidu v domácnosti si představíme výrobu a použití univerzálního citrónového čističe a používání octového čističe Ringo. 

Podrobný recept na výrobu univerzálního citrónového čističe jsem našla na webových stránkách Marcely Sobotové „Žijeme minimalismem“. Marcela čistič v domácnosti používá, je s ním spokojená, rozhodla jsem se tedy, že ho také otestuji.

Výroba je snadná, potřebujeme litr běžného kvasného 8% octa, slupky z několika vymačkaných citrónů, esenciální olej tea tree, vysokoprocentní alkohol (i denaturovaný), větší uzavíratelnou sklenici (třeba tu od okurek o obsahu 1,7 l) a rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič. Do sklenice se nalije ocet a vloží se na kousky nakrájená citrónová slupka, vlastně odpad po vymačkání šťávy, který by ideálně skončil na kompostu.

 Protože slupka časem nabyde na objemu a navíc je třeba, aby byla stále potopená, nesmí se jí do octa naložit příliš velké množství. Do větší sklenice se dává maximálně slupka ze dvou až tří středně velkých citrónů. Během prvních dvou týdnů se může slupka přidávat postupně, vždycky když si vymačkáte citrón. Pak se sklenice uzavře a uloží do temna. Dobré je na sklenici napsat datum, kdy byl čistič naložen.

Občas se obsah sklenice promíchá a pak už zbývá jen čekat.

Čistič je hotový za tři měsíce a příjemně voní po citrónech. Pokud by byl někdo příliš netrpělivý, použitelný je už po dvou měsících.

Obsah sklenice se přelije do rozprašovače přes hodně jemné sítko, přidá se 5 cl lihu a kdo chce, může antibakteriální účinek znásobit přidáním tea tree oleje.

Protože výroba čističe je dlouhodobá, optimální je zároveň naložit další dávku čističe.

A kde všude se citrónový čistič dá používat?

  • osobně jsem vyzkoušela odmaštění digestoře (aplikaci jsem musela ještě jednou opakovat a použila jsem i abrasivní hadřík), výsledek je uspokojivý
  • skvěle naleští a odmastí dlaždičky za dřezem a sporákem
  • navrátil lesk vodovodní baterii a odstranil šedavý povlak vodního kamene
  • dobře si poradil i s usazeninami ve WC míse
  • vyleští i zrcadlo, odstraní šmouhy a šedý potah na zrcadle
  • snadno odstraňuje špínu z okenních skel (mušince, otisky prstů apod.)

Druhým horkým favoritem ekohospodyněk  je komerční přípravek Ringo, který se vyrábí ve Bzenci. Jedná se o čistou, 30% kyselinu octovou. Ringo je na trhu k dostání jak čistý, bez parfemace (modrý), tak s vůní broskev (oranžový) a jablko (zelený). Za sebe se přikláním k neparfemované variantě. Při používání je třeba myslet na to, že se jedná o koncentrovanou octovou kyselinu a chránit si oči a citlivé části těla.

Také Ringo, stejně jako citrónový čistič, je možné používat v domácnosti takřka na všechno:

  • vodní kámen ve WC míse

Nalijte na stěny mísy a do mísy cca 100 ml čističe a nechejte působit minimálně 15 minut, poté očistěte kartáčem a spláchněte. Pokud chcete odstranit usazeniny vodního kamene ze dna mísy, pokuste se nejprve vytlačit WC kartáčem většinu vody z mísy od odpadu. Poté nalijte do mísy cca ¼ litru čističe a nechejte působit nejlépe přes noc. Nakonec očistěte kartáčem a spláchněte.

  • odstraňuje usazeniny mýdla ze sprchových závěsů a keramických dlaždic.

Postříkejte skvrny koncentrovaným přípravkem a jednoduše setřete nebo opláchněte.

  • čistí a leští nerezová umyvadla, kohouty, pracovní desky, keramické dlaždice a spotřebiče

Nalijte octový přípravek do rozprašovače. Nastříkejte na znečištěný povrch ze vzdálenosti

15 – 20 cm a po chvíli setřete. Nepoužívejte na přírodní mramor, břidlici nebo porézní povrchy z vápence!

  • odstraňuje nánosy vápence z vodovodních baterií
    Namočte hadřík v koncentrovaném octovém přípravku a omotejte kohout na 10 minut. Odstraňte a setřete nebo opláchněte usazeniny
  • čistí sprchové růžice
    Ponořte pochromovanou růžici do nádobky s roztokem ¼ litru přípravku a 1 litru vody. Vařte 15 min. Pro plastové sprchy smíchejte stejné množství přípravku a horké vody a ponořte růžici na dobu jedné hodiny do roztoku. Růžici důkladně před použitím propláchněte. Pravidelné čištění každých 6 měsíců zabrání narůstání vápenatých usazenin
  • čistí podlahy
    Čistí nevoskované laminátové podlahy a podlahy s keramickými dlaždicemi. Použijte roztok připravený z 1 dílu přípravku a 4 dílů vody. Nepoužívejte na přírodní mramor nebo vápenec a na mořené podlahy, které nejsou opatřeny polyuretanovým nebo jiným odolným filmem.
  • odstraňuje skvrny z koberce
    Odstraňuje následující skvrny z koberce: moč a fekálie domácích mazlíčků, červené a bílé víno, míchané nápoje a likéry, make-up, čaj, čokoládu, mléko, ovocný džus, hořčici, kečup. Otestujte předem stálobarevnost koberce na málo viditelné ploše. 
    – seškrábněte nebo odsajte zbytky nečistot 
    – naneste roztok, který připravíte smícháním 2 ml (1/2 kávové lžičky) prostředku na mytí nádobí a 250 ml teplé (ne horké vody) za použití vlhkého hadříku. Nechejte působit 3 – 5 min. 
    – Odsajte dosucha, NETŘETE 
    – Naneste neparfemovaný přípravek Ringo za použití navlhčeného ručníku. 
    – Vymyjte houbou navlhčenou ve vodě 
    – Odsajte do sucha přitisknutím papírové utěrky nebo suchého hadříku na zašpiněné místo.NETŘETE
  • změkčuje prádlo
    Přidejte 125 ml neparfemovaného přípravku Ringo do posledního máchání. Přípravek změkčí prádlo a zneutralizuje zbytky pracího prášku.
  • uvolňuje odpady a odstraňuje pachy z nich
    Nasypejte hrstku jedlé sody do odpadu a zalijte ¼ l přípravku. Když přestane bublat, propláchněte horkou vodou. Pokud je potřeba, opakujte znovu, dokud odpad volně neodtéká
  • odstraňuje minerální a vápenaté usazeniny z kávovaru
    Nalijte neparfemovaný přípravek Ringo do úrovně 6 šálků a doplňte vodou na úroveň 10 šálků. Vložte čistý papírový filtr. Zapněte kávovar a nechejte projít jeden cyklus, pak vylijte čisticí roztok a vyhoďte použitý papírový filtr. Spusťte nový cyklus vaření s čistou vodou, poté teprve použijte kávovar k vaření kávy. Opakujte každé tři měsíce.
  • odstraňuje zbytky jídla a mycího prostředku z myčky
    Nalijte 500 ml neparfemovaného přípravku na dno myčky a spusťte čisticí cyklus. Opakujte každé tři měsíce, pokud je myčka používaná denně a každých šest měsíců, když je myčka používaná 2x – 3 týdně.
  • ·         odstraňuje zápach z odpadkového koše
    Nalijte přípravek do nádobky s rozprašovačem. Postříkejte stěny a dno odpadkového koše ze vzdálenosti 15 – 20 cm od povrchu. Setřete dočista.
  • osvěžuje a prodlužuje život řezaných květin
    Přidejte 30 ml (2 polévkové lžíce) neparfemovaného přípravku a 30 ml (2 polévkové lžíce) cukru na každý litr vody.

Další recepty jsou k dispozici na webových stránkách tohoto výrobku. Snad jedinou nevýhodou je, že se neprodává v lahvi s rozprašovačem, takže si Ringo musíme přelít, pokud jím nechceme zbytečně plýtvat.

Na závěr dnešního dílu se s Vámi podělím o recept na výrobu octového herbicidu. Tento recept (i mnohé další) můžete nalézt v  Encyklopedii soběstačnosti, která právě v těchto dnech vychází:

300ml octového čističe Ringo natural ( modré) smícháme s polévkovou lžící ekologického prostředku na mytí nádobí, obě složky smícháme a směs aplikujeme rozprašovačem na porost nebo jednotlivé rostliny za slunečného dne v průběhu vegetace. Postřik opakujeme během 24 h 3x. Nežádoucí rostliny během krátké doby uschnou. Vhodné například na odstranění plevele v chodníčku.

V příštím, již posledním dílu o ekologickém úklidu, se naučíme se vyrábět přípravek do myček nádobí a zjistíme, jak lze používat k úklidu domácnosti běžně dostupné „měkké“ chemikálie.

Obrázek citrónového čističe pochází ze stránek Marcely Sobotové „Žijeme minimalismem“.