Uskladnění a zpracování úrody se Soňou a Radkou
Jednodenní kurz v přírodní inspirační zahradě, CHKO České středohoří
Praktický kurz se zaměřuje na sklizeň a skladování zeleniny, na zpracování úrody a chutné zdravé vaření z méně používaných a většinou přebytkových druhů zeleniny. Podíváme se na způsoby uchovávání potravin, a to jak ty současné, tak i tradiční metody našich předků.
Kurz je určen pro pěstitele a pěstitelky zeleniny, všechny, kteří již sklízí a uchovávají si vlastní úrodu ze zahrady (nebo se na to chystají), a také pro ty, kteří chtějí jíst v rytmu dozrávání a podle toho, co zahrada v danou dobu nabízí.
Cílem kurzu je osvojit si nejdůležitější zásady při sklizni a skladování, vyzkoušet si chutnou úpravu zeleniny a dozvědět se více o sezónním stravování a různých způsobech konzervace potravin.
Kurz pomáhá účastníkům využívat místní potraviny a minimalizovat plýtvání. Naučí se, jak uchovávat úrodu a stravovat se podle toho, co právě dozrává, což je důležité v době klimatických změn. Tím se stanou odolnějšími, lépe reagují na měnící se podmínky a posilují svou nezávislost na globálních dodavatelských řetězcích. Navíc se zaměřují na zdravější a chutnější jídlo.